top of page
Search

Palforzia kezelés- itt a megoldás ételallergiára? 3. rész
Mi a küszöbdózis-terhelés?

A küszöbdózis-terhelés során kórházi körülmények között kerül meghatározásra, hogy legkevesebb hány milligramm földimogyoró vált ki allergiás tüneteket az adott betegnél. A terhelés során pontosan kimért, cukorral kevert földimogyoróliszt adagokat kell a betegnek elfogyasztania emelkedő adagokban, az adagok között 20-30 perc szünetet tartva. Az a dózis lesz a küszöbdózis, amire már jelentkeznek objektív tünetek.

A küszöbdózis nem áll egyenes arányosságban az Ara H2, Ara H6 értékekkel.

Küszöbdózis-terhelést tervez végezni a Csáki doktornő a Palforzia terápia megkezdése előtt, a dózisemelési fázis után, illetve fél év fenntartó fázis után. 300-1000 mg-os küszöbdózis esetén a terápia sikeresnek tekinthető.


Mi történik a küszöbdózis-terhelés során, amikor megjelennek az allergiás tünetek?

A kezelőorvos orvosi protokollok alapján, a tünetek súlyosságának megfelelően fogja kezelni a gyermeket, például antihisztamin vagy szteroid készítménnyel, szükség esetén akár adrenalinnal is. A terhelés vénabiztosítás (branülszúrás) mellett történik, hogy szükség esetén a kezelőorvos azonnal a véráramba tudjon gyógyszert beadni.


Milyen küszöbdózis szükséges a Palforzia kezelés megkezdéséhez?

A Palforzia protokollja szerint nem alkalmas kezelésre a gyermek, ha az első napi dóziseszkalációs fázis során már 3 mg-os dózisnál tüneteket mutat, vagy a dóziseszkalációs fázis végéig orvosi beavatkozást igényel, de külön a küszöbdózis-terhelésre nem tér ki a protokoll.

Csáki doktornő a tanulmányi útja során szerzett tapasztalatok alapján a dóziseszkalációs fázis megkezdése előtt minden esetben tervez küszöbdózis-terhelést végezni, hogy adott dózis mellett megjelenő (akár még csak szubjektív) tünetek megjelenése esetén tudja azt a küszöbdózishoz hasonlítani. A jelenleg kezelt 2 gyermek küszöbdózisa kb. 30 mg volt, ez az érték megfelelőnek mondható, mivel szerencsés, ha a kezdődózis kb. a küszöbdózis tizede.


Folyamatosan lehet csatlakozni a terápiához, vagy blokkos rendszerben?

Az első 3 gyermek kezelése egy blokkban indult, de a csúszások miatt már minden gyermek máshol tart a kezelésben. A praktikus szempontok és az életszerűség alakítják majd ki a rendszert.


Kérvényezhető egyedi méltányossági támogatás a Társadalombiztosítótól?

Eddig egy betegnél nyújtották be a kérvényt, ami (akkor) elutasításra került.


Vidéki gyermek kezelését vállalja-e Csáki doktornő, ha a család vállalja a felutazást?

Előnyös, ha a család közel van, illetve mobilis, de nem jelent kizáró okot, ha nem budapesti a család. A részletekről a személyes konzultáción szükséges egyeztetni.


Milyenek a Doktornő első tapasztalatai a Palforzia terápiával kapcsolatosan?

3 gyermekkel kezdte meg Doktornő eddig a Palforzia kezelést. Közülük 1 kislánynál sajnos már be is kellett fejezni a kezelést igen erős hasfájás miatt, mely a szer ismert, gyakori mellékhatása, különösen a kezelés első 2 hónapjában. Ekkor akár 20-30%-ban is előfordulhat a bevételt követő 2 órában, általában magától elmúlik. Egy másik kislány a tervezetthez képest később tudta csak megkezdeni a kezelést lázas megbetegedés miatt, így ő még csak 2 hete részesül Palforzia kezelésben (6 mg-nál tart), míg a 3. gyermek már 1 hónapja (12 mg-nál tart). Ők a kezelés mellett egyelőre mindketten panaszmentesek.


Mik a kezdeti tapasztalatok, hogyan élik meg a gyerekek a kezelést?

A kezelés eleinte valóban ijesztő lehet a gyermekek számára. Együttműködésük fontos a kezelés sikerességéhez – valószínűleg ez is közrejátszik abban, hogy a Palforzia 4 éves kortól adható. Az első tapasztalatok alapján viszont a gyerekek kezdeti félelme hamar oldódik – persze minden gyerek más és más.


Más intézmények, orvosok is végeznek Palforziával immunterápiát?

Dr. Pászka Dórával Csáki doktornő szoros együttműködésben dolgozik, így természeten nála is lehet jelentkezni a kezelésre. Más intézményekről, orvosokról a Doktornőnek nincs elsőkézből értesülése, kérjük, érdeklődjön kezelőorvosánál.


Tervezi-e a Doktornő, hogy más ételallergénekre is meghonosítja az OIT-t?

Igen, a Palforzia kezelésekkel szerzett tapasztalatok segítségével a későbbiekben más allergének OIT-ja is bekerülhetnek a gyakorlatba (ősz előtt ez semmiképp sem várható). Az Enders doktornőnél szerzett tapasztalatok alapján a következő allergén, amire OIT-t tervez indítani a Doktornő (őrleménnyel) a kesudió lesz (ami nagy valószínűséggel a pisztáciával szemben is kialakítja a toleranciát). Szóba jön továbbá földimogyoróliszttel (azaz nem Palforziával) való OIT-t is, illetve a többi olajos mag szintén.

A tej, tojás allergia külön elbírálás alá esik ebben a tekintetben, mivel ezeket a gyerekek gyakran maguktól is kinövik, illetve sokkal gyakoribb a nem-anafilaxiás, illetve a hőre elbomló komponensre való allergia, amire a fokozatosan egyre kevésbé hőkezelt tejjel, tojással való házilagos „hozzászoktatás” jelenleg is bevett gyakorlat. De természetes speciális esetekben ezeknél az allergéneknél is lehet majd kórházi OIT-t végezni.
A Palforzia kezelés tehát egy rendkívül összetett folyamat, amihez a gyermek egész családjának nagy elkötelezettsége és együttműködése szükséges, de siker esetén nagy életminőségbeli javulás érhető el. Reméljük, hogy hasznosnak találták a webináriumot, illetve ezt az összefoglalót saját, egyedi esetük átlátásához, mérlegeléséhez. Csáki doktornő szeretettel várja az érdeklődéseket.


292 views0 comments

Recent Posts

See All

Opmerkingen


bottom of page