top of page

Dr. Csáki Csilla 8 részes videósorozata 
 

Érintettek számára készült általános tájékoztató sorozat a legfontosabb információkkal az ételallergiáról. 

Gyakori kérdések

Dr. Csáki Csilla webináriumon válaszolt a szülők kérdéseire

Dr. Csáki Csilla allergológus, klinikai immunológus, gyermekgyógyász webinárium keretében válaszolt a szülők kérdéseire. Mindenki számára nagyon hasznos. Aki most kapta kézhez a diagnózist, teljesen képbe kerül, és még a "fekete öves" érintettek számára is nyújthat újat.

Nézd meg itt: Videó

Az ételallergia és az ételintolerancia szinonim fogalmak?

Nem. Az allergia mindig az immunrendszer közremüködését feltételezi, tehát az allergia egy immunreakció, az intolerancia ennél tágabb fogalom, csak annyit jelent, hogy “nem toleráljuk” az adott élelmiszert. Az intolerancia oka lehet emésztési-labontási zavar (pl. laktóz intolerancia), de pl.pszichés undor/elutasítás is.  Az allergia álatlában az allergén elfogyasztását követő rövid időn belül (percek, órák) jelentkezik,, míg az intolerancia általában több órával napokkal később,  változatos panaszokkal , de általában a bélrendszerhez kötődő problémák miatt. Az allergia szintén többféle tünet képében jelentkezhet az enyhétől a súlyos anafilaxiás rohamig, de ezt mindig az immunrendszer irányítja (tévesen).

 

Hova fordulhatok ha felmerül az ételallergia gyanúja?

Ételintolerancia esetén gasztroenterológus, ételallergia esetén javasoljuk allergológus szakorvos felkeresését.

 

Milyen tünetek esetén szükséges allergológus felkeresése?

Az ételallergia tünteti változatos képet mutatnak, lehetnek bőrelváltozások és/vagy emésztőrendszeri, légúti tünetek. Amennyiben ezek bizonyos étel elfogyasztását követően ismételten és nem sok idővel a fogyasztást követően (percek-1-2 órán belül) jelentkeznek, haladéktalanul szükséges további allergológiai vizsgálat. Gyermekeknél a hozzátáplálás lehet egy sarokkő, itt fokozott figyelemmel kell bevezetni a különböző ételfajtákat. Amennyiben van a családban  (szülők, testvér) súlyos allergiás beteg, úgy ezen allergén bevezetése előtt allergológia konzultációt javaslunk.

 

Milyen vizsgálatok alapján állapítható meg az ételallergia?

A legkorszerűbb vizsgálat jelenleg  egy vérvétellel járó molekuláris allergiavizsgálat (link), ezt kiegészít(het)i egy Prick teszt-nek nevezett bőrteszt.

 

Szükséges-e diétázni?

Az allergia kivizsgálását követő diagnosztika és a hozzá tartozó diéta elrendelése mindig az allergológus feladata. Ő tudja az eredmények és a tünetek alapján előírni a szükséges eliminációt.

 

Igazolt ételalleriga esetén, azon termékeket ahol "nyomokban tartalmazhat" információ szerepel, fogyaszthatom-e?

Egyéni érzékenység alapján igen vagy nem. Ezt szintén az allergológussal történő konzultációt követően lehet megállapítani.

 

Mikor/mitől alakul ki ételallergia?

Sajnos ezt nem lehet előre megállapítani. Az ételallergiák nagy többsége már csecsemőkorban jelentkezik.

 

Kinőhető-e az ételallergia?

Vannak bizonyos allergének, melyekre az immunrendszer egy idő után (vagy biztonyos terápia hatására) már nem reagál "betolakodóként" és így nem alakul ki allergiás reakció.  Ez az un. immuntolerancia állapota, amikor az immunrendszer nem reagál már az allergénre.

 

Igazolt ételallergia esetén van-e bármilyen terápia, amellyel az ételallergia legyőzhető?

Bizonyos allergének meghatározott ideig tartó elimináció (megvonás) és visszavezetés után már nem okoznak gondot, ez jellemző a gyermekkori tejfehérje  és tojásallergiára.. Más - súlyos allergiát okozó - allergénekre jelenleg szigorúan allergológus által vezetett, klinikai háttérel biztosított orális immunterápia alkalmazható.

 

 

Szükséges-e életmentő injekciót beszereznem? Mi ennek a módja, költsége?

Amennyiben az allergológus szükségesnek ítéli javasolni fogja annak beszerzését. Jelenleg Epipen/Anapen előretöltött epinefrin autoinjektorok vannak forgalomban, 15-20 ezer Ft/ db áron, melyet szakorvosi javaslara állami támogatással akár 70-100%-kal olcsóbban is meg lehet megvásárolni. Az autoinjektor vényköteles. Szükséges megjegyezni, hogy ezen eszközökből mindenképpen egyszerre 2 db kéznél tartása javasolt.

 

Minden allergén kiválthat anafilaxiás reakciót?

Nem. A molekuláris allergiavizsálat ebben is segítséget tud nyújtani, mert egyes allergének többféle fehérjéből épülnek fel és csak bizonyos típusú fehérjéjére való érzékenység vált ki súlyos anafilaxiás reakciót.

 

Mi a teendő allergiás reakció esetén?

Erre szintén allergológussal konzultálva tudnak felkészülni és közösen kidolgozni egy egyéni "akciótervet". Összességében azonban, ami mindenképpen azonnali beavatkozást igényel, ha valakin súlyos allergiás reakció (sorozatos hányás, légszomj, fullasztó köhögés, ájulás - bármelyik ezek közül) alakul ki haladéktalanul be kell adni az Epipen injekciót, majd közvetlenül utána értesíteni a mentőszolgálatot. Amennyiben az első adag injekció beadása után 5-10 perccel is tovább romlik a beteg állapota, az ellentétes combba a 2. adag Epipent is be kell adni. Fontos, hogy az Epipen beadásának nagyon kis kockázata van,  egy elmulasztott/későn beadott Epipen viszont a beteg életébe kerülhet.

 

Mit mondjak a mentőknek?

Ha a gyermek ismert ételallergiás, jelezze a mentőknek, hogy ismert anafilaxiás esethez kér segítséget és hogy a gyermek az első adag adrenalint megkapta. Azt is jelezze, ha van további elérhető adag adrenalin és az esetkocsi megérkezéséig maradjon vonalban.

 

 

Milyen mennyiség válthat ki allergiás reakciót?

Ez szintén egyéni érzékenység függvénye. Súlyos allergiások esetében akár minimális mennyiségű (1-2 mg) élelmiszer is kiválthat életveszélyes reakciót.  Allergiás reakciót okozhat az allergénnel való érintkezés bőrön keresztül vagy belélegezve is, de ilyenkor életveszélyes reakció nem várható.

 

 

Ha van ételallergiás gyermekem és most várom a következőt a terhesség alatt kell-e/ajánlott-e kerülnöm az első gyermekemnél gondot okozó allergént?

Jelenlegi ajánlás szerint nem szükséges kerülni azt az allergént amelyre a gyermek allergiás, amennyiben az Önnél nem okoz gondot. A csecsemőnél megfontolandó a hozzátáplálás bevezetését megelőzően allergológus felkeresése.

Az ételallergia öröklődik?

Jelenlegi álláspont szerint nem a konkrét allergia öröklődik, de az allergiás genetikai hajlam igen, így allergiák esetében családi halmozódás megfigyelhető. Bizonyos kutatások a környezeti hatásokat teszik felelőssé (túlzott higiéniás szinte steril környezet) az allergiák kialakulásában és terjedésében.

 

Ételallergiásként bármilyen gyógyszert használhatok?

Minden esetben szükséges ellenőrizni a gyógyszer összetevőjét, mert bizonyos gyógyszerek is tartalmaznak allergéneket. 

 

Ételallergiás reakciót csak az allergén elfogyasztása válthat ki?

Nem, annak belélegzése illetve bőrrel való érintkezése is kiválthat akár súlyos allergiás reakciót is.

 

Létezik-e olyan vizsgálat ami megállapítja, hogy mennyire súlyos az ételallergiám?

Jelen pillanatban a legmodernebb vizsgálat a molekuláris allergiavizsgálat, mely a vérvétel követően képes meghatározni az esetleges allergiás reakció súlyosságát.

 

A földimogyoróallergia és a mogyoróallergia ugyanaz?

Nem, a földimogyoró hüvelyes, míg mogyoró (európai mogyoró vagy törökmogyoró) pedig egy dióféle. Ezért elkülönülve is jelenik meg a jelölésköteles allergének között.

 

Az allergének a termékeken mindig jelölésre kerülnek?

Jogszabály írja elő a gyártó/forgalmazó részére a jelölésköteles allergéneket. Amennyiben ebben hibát talál, kérjük haladéktalanul értesítse az Élelmiszerbiztonsági Hivatalt.

 

 

A molekuláris vérvizsgálatra éhgyomorra kell menni?

Nem éhgyomros vérvétel, így nyugodtan egyen és igyon a gyermek a vérvétel előtt.

 

Vérvétel (IgE vagy molekuláris) előtt abba kell-e hagyni az antihisztamin szedését?

Nem, az antihisztamin felfüggesztésére csak Prick teszt előtt legalább 5 nappal van szükség.

 

Kizárólag anyatejes a gyermekem, létezik, hogy ételallergiára utalnak a tünetei (ekcéma, viszketés, kiütések, véres, nyákos széklet)?

Az anyatejes gyermekek életük első napján kezdik az allergénekkel való ismerkedést, így teljesen elképzelhető, hogy már anyatejes kitettség mellett is reagálnak bizonyos allergénekre. A tünetek súlyossága nem feltétlenül prediktálja az allergia súlyosságát. Véres széklet mellett is lehet szó enyhébb allergiáról és ekcéma is utalhat anafilaxia súlyosságú allergiára. Mielőbb keress fel szakembert, de legkésőbb még a hozzátáplálás megkezdése előtt. Viszont hibás gyakorlat a baba diétáztatása (tej-tojásmentesség), kizárólag ekcémás bőr alapján, ugyanis az ekcéma genetikailag meghatározott bőr rendellenesség, nem feltétlenül jelent élelmiszerallergiát.

 

Be kell fejeznem a szoptatást, ha ételallergiás a gyermekem?

Ebben az esetben talán még nagyobb jelentőséggel bír a szoptatás, így befejezni nem ajánlatos, de szükséges az anya étrendjét a gyermek igényeihez igazítani. A tej igen lassan ürül ki az anya szervezetéből, de a szigorú diéta mellett egyre kevesebb és kevesebb allergén jut a gyermek szervezetébe. A többi allergén néhány nap alatt kiürül.

 

Befolyásolja a tejtermelés mennyiségét, ha a gyermek vagy saját ételallergiája miatt szűkített az anya étrendje?

A termelt anyatej mennyiségét (kínálat) a legszűkebb diéta mellett is a kereslet határozza meg, így minél többször mellre kerül a baba (és üríti azt) annál több anyatej tud termelődni. A gyermek egészsége és az ételallergia miatti kihívások azonban mentális terhet jelentenek. Ajánlott felkeresni egy szoptatási tanácsadót ilyen esetben. (https://ibclc.hu/)

 

Megérintettem/megpusziltam a gyermekem és azonnal vörös foltok jelentek meg rajta, létezik, hogy az általam fogyasztott allergénre reagál?

Igen, létezik, a súlyos ételallergiások többsége nem csak az elfogyasztott, hanem az egyéb módon a szervezetébe kerülő allergénekre is reagál. A bőr felületével érintkező allergének néhány másodperc alatt a véráramba kerülhetnek. Így puszira,  allergénnel szennyezett érintésre és kozmetikumokra is reagálhatnak azok, akik a legsúlyosabb érzékenységgel élnek együtt.

 

Valóban 3 éves korig kell várni, hogy megbízható eredményt adjon a vérvétel?
Nem szükséges kivárni a 3 éves kort az IgE alapú nutritív ételallergia vizsgálat és a komponens alapú (molekuláris) vizsgálat is elvégezhető bármikor.

 

 

Még soha nem fogyasztott a gyermekem közvetlenül földimogyorót/tojást/egyéb allergént, meg kell terhelnem őt vérvétel előtt, hogy mérhető legyen az értéke?

Ha felmerült az ételallergia gyanúja és sikerült beazonosítani a problémás allergént, semmiképp se terhelje meg a gyermeket. A vérvétel a legtöbb esetben így is ki tudja mutatni, ha allergiás rá. Allergia csak úgy tud kialakulni, ha a gyerek szervezetée korábban már bekerült az allergén valamilyen módon.

 

A kórházban miért szteroidot adnak allergiás reakció esetén, ha van adrenalin injekció is?

Az adrenalin autoinjektor elsősorban az anafilaxiás sokk/súlyos allergiás reakció kórházon kívüli ellátására szolgál. A kórházban gépek figyelik a beteg értékeit és szükség esetén lehetőség van azonnali, vénás gyógyszeres kezelésre. Amennyiben keringés összeomlás vagy fulladás következik be a kórházban is felhasználásra kerül az adrenalin.

Image by Bethany Beck

Dr. Csáki Csilla honlapja

Látogass el dr. Csáki Csilla honlapjára, ahol további hasznos információkat, cikkeket olvashatsz a témában. 

Itt érhető el:

bottom of page