top of page
Search

Hozzátáplálás- földimogyoró bevezetés


 

Amikor megtudtuk, hogy állapotos vagyok a harmadik gyermekünkkel, az öröm mellett aggodalmat is éreztünk. Csak minden rendben legyen a kicsivel! Csak egészséges legyen! Mivel a nagytesója anafilaxiás allergiás, ezért nála is egy nagy kérdés volt, hogy vajon allergiás lesz-e.


Próbáltam minél több információt szerezni, mit tehetek annak érdekében, hogy minimalizáljam az allergia kialakulásának esélyét. Több oldalon utánanéztem, mit ajánlanak. A legjobb összefoglalót dr Csáki Csilla oldalán a www.gyerek-allergia.hu-n találtam. Itt 3 cikkben részletezi, hogy mit tehetünk terhesség alatt, szoptatáskor és hozzátápláláskor, ami segíthet csökkenteni az allergia kialakulásának kockázatát.

Mindent ezek szerint tettem, szedtem probiotikumot, omega 3-at, fogyasztottam magokat, stb.. Szerencsére szoptatás alatt nem tapasztaltam semmi allergiás reakciót Ádinál. Picit ekcémás volt a bőre, de ez mindhárom gyermekemnél megvolt. A háziorvosunk szerint a szőke hajú kék szemű gyerekeknél ez elég gyakori.


Közeledett a hozzátáplálás ideje. Rögtön itt jött az első kérdés, mivel a WHO ajánlás alapján anyatejes táplálásnál 6 hónapos korig csak anyatej fogyasztása ajánlott, viszont a földimogyoró allergia megelőzése szempontjából 4-6 hónapos kor között érdemes bevezetni a földimogyorót.

Végül úgy döntöttem, 5 hónaposan kezdem meg a hozzátáplálást, kis adagokkal, csak kóstoltatva, viszont még 6 hónapos kor előtt bevezetve a földimogyorót.

Mielőtt megkezdtük a hozzátáplálást, allergológusunkkal egyeztettem, hogy van-e szükség vérvizsgálatra. Mivel a középső gyermekünk egyáltalán nem allergiás, mérlegelve a kockázatot, nem javasolta a vérvételt. Ezt minden esetben érdemes átbeszélni a kezelőorvossal, aki az egyéni kockázatok alapján tud dönteni.

A hozzátáplálást almával kezdtük, majd másodikként terveztem bevezetni a földimogyorót. Persze lebetegedett Ádi, így végül 1 héttel csúsztattam a földimogyorót. Nem baj, addig is bevezettem a répát.

A 3. hétre meggyógyult Ádi és következett a földimogyoró.

A Védőnőnk felajánlotta nekünk, hogy ha szeretnénk, kóstoltassuk a rendelőben a földimogyorót, ahol orvos is van a közelben, plusz ők is tudnak segíteni, ha gond lenne. Ennek nagyon örültem, és éltünk is a lehetőséggel.

Kértem a gyermekorvosunktól antihisztamin receptet, hogy egy enyhébb allergiás reakciót tudjak kezelni.


Majd eljött a nagy nap, elindultunk a rendelőbe. A Dm-ben vásárolt bio földimogyorókrémmel készültem. Eleinte almapürével vagy anyatejjel akartam hígítani, de elég krémes állagú volt, így a kezdő (kis) adagnál nem volt erre szükség.

Ahogy a https://www.anafilaxia.hu/dokumentumok -Segítség a földimogyoró bevezetéséhez- javasolja, először egy kis adag földimogyorókrémet kenjünk a csecsemő ajkának belsejébe. Ezt próbáltuk, de Ádi folyamatosan nyújtogatta a nyelvét, így az ajka belsején kívül a nyelvére és mindenhova is jutott. Nem volt nagy sikere a földimogyoró krémnek, próbálta kiköpdösni a szájából. Egy részét sikerült is, de maradt elegendő a szájában is. Azután vártunk 20 percet és mivel nem volt semmi reakció, kapott még egy kis adagot. Szerencsére erre se reagált negatívan. Még vártunk fél órát majd elindultunk haza. Számunkra nehéz nap volt, de szerencsére Ádám számára teljesen reakció mentesen zajlott.


Másnap újabb kör következett. Itt is próbálta kiköpni a krémet, de maradt a szájában is, amitől megint nem lett reakciója.

A harmadik-negyedik napon a földimogyoró krémet összekevertem almapürével, így már picit nagyobb mennyiséget elfogadott belőle.

A következő hetekben pedig heti 2-3x az ételébe kevertem kisebb mennyiséget. Még csak kóstolgat, nem fogyaszt nagyobb adagokat, ezért inkább a gyakoriságra figyelek, mint a mennyiségre.

Szerencsére jól tolerálja a földimogyorót, remélhetőleg a rendszeres kóstoltatás hatására a jövőben se lesz gond vele.

Mivel pár hete már probléma nélkül eszi a földimogyorót, a héten tervezem bevezetni a kesudiót. A nagyfiamnál ez a másik mag, amire allergiás, így szeretném ezt is mielőbb bevezetni Ádinak! Majd szép sorban jöhet a többi allergén..


69 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page