top of page
Search

Mit kell tudni az adrenalin auto-injektorok lejárati idejéről?

Updated: Sep 28, 2023

A Mylan gyártmányú Epipen® és Epipen Junior® termékekről tudjuk, hogy a gyártást követő 12, maximum 18 hónap után lejárt a szavatosságuk. A cég hivatalos állásfoglalása szerint a megjelölt lejárati dátum – ami hónap, év formátumban van megadva (és mindig a megadott hónap utolsó napját kell lejárati napnak tekinteni) az az utolsó nap, amikor a gyógyszer biztonságosnak és hatékonynak tekinthető. Ez a dátum valójában az utolsó napot jelzi, amikor a termék a minőség-ellenőrzési vizsgálatok alapján felhasználhatónak bizonyult. Mivel ennél tágabb időtartamban a gyártó és egyéb felügyeleti szervek sem vizsgálták még az auto-injektorok hatóanyagtartalmát, ezért ez a hivatalosan feltüntethető szavatossági idő.

Lee Cantrell a Kaliforniai Egyetem professzora 2017-ben publikált egy tanulmányt a következő adatokkal:


  • a tanulmány során 40 db lejárt szavatosságú auto-injektor hatóanyagtartalmát vizsgálták (31 db Epipen® és 9 db Epipen Junior® vett rész a kutatásban)

  • az eszközök között volt, ami csak 1 hónapja járt le, de volt olyan is, ami már 50 hónapja.


A végeredmény:

  • a 31 db Epipenből® 9 db,

  • a 9 db Epipen Juniorból® 5 db még tartalmazta a rajta feltüntetett hatóanyatartalom 90%-át.

  • Mind a 40 db lejárt epipen tartalmazta a rajta feltüntetett hatóanyag LEGALÁBB 80% - át.

A kutatások megerősítik azt a feltételezést, hogy a lejárt auto-injektorok is képesek fedezni az anafilaxiás sokk kórházon kívüli ellátásához szükséges hatóanyag mennyiséget.

Erre a kutatásra azért volt szükség, mert az USA-ban néhány év leforgása alatt négyszeresére emelkedett az életmentő eszköz ára és több egymást követő évben is hónapokon át tartó ellátási hiánnyal küszködött az ország. A tanulmány megjelenése után, a 2019-es készlethiány idején az FDA (az OGYÉI amerikai megfelelője) közleményt adott ki, hogy a készlethiány idején lejáró auto-injektorok még 4 hónapig biztonsággal felhasználhatók.


Fontos tudni, hogy senkit nem buzdítunk arra, hogy a lejárt termékek használatát preferálja, mert a hatóanyag tartalom nem csak az évek, hanem a nem megfelelő tárolás során is csökkenhet!

Azonban abban esetben, ha csak lejárt auto-injektorhoz van hozzáférésünk egy anafilaxiás reakció során, ne hezitáljunk használni, mert a lejárt auto-injektor is sokkal hatásosabb, mint a semmi.


Egy nyaralásra pl. célszerű egy pár lejárt eszközt is magunkkal vinni, arra az esetre, ha a még szavatos auto-injektorokat fel kellene használni, továbbra is legyen nálunk tartalék a hazaérkezés idejéig.

Forrás:

465 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page