top of page
Search
anafilaxiaegyesule

Kinőhető az ételallergia?


A szülők gyakran érdeklődnek afelől, hogy a gyermekük ételallergiája kinőhető-e. Ebben a cikkben általános tájékoztatást nyújtunk erről a témáról, azonban a saját gyermeke esetében mindig az allergológusa tanácsát kövesse! A cikkben az “azonnal jelentkező” ételallergiákra összpontosítunk - amikor a tünetek az érintett étellel való érintkezés után, többnyire másodpercek vagy percek alatt jelentkeznek.


A legtöbben már gyermekkorukban kinövik az ételallergiát. Ez különösen igaz a tehéntej, búza és a tojásfehérje allergiára. Az allergia egyes fajtái azonban tartósak lehetnek.

Néhány ételallergiára kevésbé jellemző, hogy kinőhető. Ez különösen igaz azokra, akik földimogyoróra, diófélékre, (például dió, kesudió és brazil dió), halra és rákra allergiásak. A kockázatok azonban megfelelő allergén elkerülő rutin kialakításával jelentősen csökkenthetők. Javasoljuk, hogy olvassa el az egyes allergiákra vonatkozó tájékoztatóinkat a cikk végén található linkeken.


Földimogyoró allergia: Az Isle of Wight legújabb tanulmánya tíz éven át követte a földimogyoró allergiás gyerekeket, és arra az eredményre jutott, hogy ez alatt az időszak alatt • a páciensek 10%-a kinőtte az allergiát. • Úgy gondolják, hogy felnőttkorra az ilyen típusú allergiások 20% -a növi ki azt.

Allergia diófélékre (Tree nut): Egyáttekintő tanulmány, amely az összes 2020-ban publikált tanulmányt elemezte, arra az eredményre jutott, hogy • a dió allergiás gyermekek 9-14% -a nőtte ki az allergiát. Ezek között néhány súlyos reakcióval küzdő gyermek is szerepelt. Nagyon változó az életkor, amikor a gyermekek kinövik a földimogyoró és dióféle (tree nut) allergiájukat, ezért fontos, hogy rendszeresen konzultáljanak az allergológusukkal.


Tojásfehérje allergia: A különböző tanulmányok eredményei megegyeztek abban, hogy sok gyermek kinövi a tojásfehérje allergiát, de a kutatások helyétől függően eltérő az életkor, amikor toleranciát érnek el. Ez valószínűleg összefügg a tanulmányokba bevont betegek allergiájának típusával és súlyosságával. Az Europrevall tanulmány, amely a legnagyobb nemzetközi ételallergia-tanulmány, tojásfehérje allergiás gyermekeket követett nyomon kétéves korukig. Eredményeik szerint az esetek felében a diagnózis időpontjától számított egy éven belül kinőtték az allergiájukat. Egy frissebb tanulmány (2020) szerint viszont az esetek felében csak öt éves korra nőttek ki az allergiából. Egy 2007-es amerikai tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a résztvevő gyerekek • 4 %-a nőtte ki a tojásfehérje allergiáját négyéves korára, • 12 %-a hatéves korára, • 37 %-aa tíz éves korára és • 68 %-a 16 éves korára.


Tejallergia: Az irodalmi adatok szerint a tejallergia jó eséllyel kinőhető, de jelentős szórás van életkorban, amikor ez megtörténik. Az utóbbi 10 évben azt tapasztalták, hogy a tej tolerálása egyre később történik meg. A CoFAR és az Europrevall tanulmányokban a vizsgált gyermekek: • 53%-a 2 éves korára, • 57%-a 1 éves korára nőtte ki az allergiáját. Azonban, ahogyan tojásfehérje-allergia esetében is, vannak olyan tanulmányok, amelyek lassabb tendenciát mutatnak. Az egyik ilyen tanulmány szerint a tehéntej allergia kinövése az alábbiak szerint alakult: • 4 évesen 19%, • 8 évesen 42%, • 12 évesen 64% és • 16 éves korban 79% történt meg.


Hal és rák allergia: Ahogy azt korábban is írtuk, a hal- illetve rákallergiában szenvedők esetében valószínű, hogy az allergia az egész életükben megmarad. Allergénkerülő napi rutinnal az allergiás reakció kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető.


Búza allergia: Valódi búzaallergia akkor jelentkezik, amikor egy vagy több a búzában található fehérjére az immunrendszer ártalmas anyagként reagál. A búzaallergia kinövéséről csak korlátozott számú tanulmány áll rendelkezésre. Egy 2017-es tanulmány szerint az érintett gyerekek • 45%-a 5 éves korára kinőtte az allergiáját.


Szezámmag allergia: A szezámmag-allergia általában korai életkorban jelentkezik, és egy tanulmány szerint az esetek 80%-ában élethosszig fennmarad. Azok, akik kinőtték, általában kb. 6 éves korukra tették ezt meg.


Mivel a gyerekek kinőhetik az allergiájukat, fontos, hogy rendszeresen konzultáljon allergológusával. Ha úgy gondolja, hogy a gyermek kinőtte az ételallergiáját, egyeztessen időpontot allergológusával! Általában kórházi körülmények között kóstoltatási tesztet végeznek annak érdekében, hogy megerősítsék, hogy a gyermek már nem allergiás az adott ételre. Ilyenkor a beteg kis mennyiségű allergén ételt eszik, fokozatosan növelve az adagot, amíg be nem igazolódik, hogy már nem allergiás rá. Ez a teszt szigorúan kórházi körülmények között történik, és nem szabad otthon megpróbálni!

Ha a teszt eredménye negatív, a gyermek már nem allergiás. Nagyon valószínű, hogy az allergia nem fog visszatérni, de minimális százalékban előfordulhat. Ha a gyermeknek fel volt írva adrenalin, meg kell beszélni az orvossal, hogy továbbra is érdemes-e azt magánál hordania - néhány orvos véleménye szerint még további korlátozott ideig igen. Ha a gyermek kinőtte az ételallergiáját, felmerülhet a kérdés: kell-e rendszeresen ennie az adott élelmiszert, vagy épp kerülje azt? Erős bizonyíték van arra, hogy ilyenkor az adott étel rendszeres fogyasztása javasolt annak érdekében, hogy a tolerancia fenntartása biztosítva legyen, és ez az álláspont orvosszakmailag széles körben támogatott. Ha a gyermek nem szereti az adott ételt, érdemes konzultálni a gyermek dietetikusával, hogy találjon olyan ételeket, amelyek elfogadhatóak a gyermek számára, és tartalmazzák a tolerált allergént.

443 views0 comments

Comments


bottom of page