top of page
Search

Hány darab epipent tartsunk magunknál? Miért pont annyit?

Ez csak kettő abból az 1000 kérdésből, amely felmerül bennünk, mikor a friss diagnózissal és egy darab receptes papírral kisétálunk a szakorvosi rendelőből.


A kezdeti sokk napokig is eltarthat, de nagyon fontos, hogy az orvosi rendelőből azonnal a gyógyszertárba vezessen az utunk. Onnantól kezdve, hogy a gyermekünket, vagy minket súlyos, anafilaxia kockázatával járó allergiával diagnosztizáltak minden percben magunknál kell tartani az életmentő gyógyszert. Nem várhatjuk meg míg felocsúdunk a kezdeti sokkból, nem mondhatjuk, hogy „ráér” a kiváltás majd holnap, vagy a hét végén. El kell fogadni a tényt, hogy a diagnózis kézhez vétele előtt is gyakorlatilag minden nap életveszélyben volt a gyermekünk. Kezünkben a recept, az egyetlen jelenleg ismert szerhez, amely megállíthat, visszafordíthat egy potenciálisan fatális kimenetelű allergiás reakciót. Azonnal ki kell váltani.

Az életmentő szerrel járó anyagi teher 2022 július 1-vel végre lekerült a vállunkról. Nem kell többé sok tízezer forintos költségbe vernünk magunkat, sem hosszú órákat elbíbelődni, majd heteket, hónapokat várni az egyedi ártámogatási kérelemre. Így talán nagyobb eséllyel biztosítható az is, hogy az érintetteknél mindig, minden körülmények között ott legyen a kettő darab auto-injektor.


Sokszor tapasztaltuk, hogy az anafilaxia kockázattal járó súlyos allergiások azt mondják egy epipen van náluk, a másikat pedig egy olyan helyen tartják, ahol sokat megfordulnak (pl. az oktatási intézményben, a munkahelyen, a nagymamánál, esetleg egy van a szülőnél – egy a gyermeknél és hallottunk olyat is, aki az autóban tartja a másodikat).

Ez egy hamis biztonságot nyújtó, veszélyes megoldás!


MINDIG LEGYEN NÁLAD MINDKÉT EPIPEN!


Ahogy a legnépszerűbb adrenalin injektor használati és adagolási útmutatójában is jelezve van:


"Néha egyetlen adrenalin adag nem elegendő egy súlyos allergiás reakció hatásainak teljes visszafordítására, ezért orvosa egynél több adrenalin auto-injektort is felírhat Önnek. Amennyiben tünetei az első injekció beadását követő 5-15 percen belül nem javulnak, vagy romlik az állapota, Önnek vagy hozzátartozójának egy második injekciót is alkalmaznia kell. Ezért tanácsos, hogy mindig tartson magánál több mint egy adrenalin auto-injektort."


Miért lehet szükség második dózisra?


  • Az első injekció hatására történt javulás után, 5-15 percen belül újra súlyosbodhatnak a tünetek és a mentő nem mindenhová tud ilyen rövid időn belül megérkezni.

  • A halálos kimenetelű allergiás reakciók esetében az adrenalin beadása késlekedéssel, vagy egyáltalán nem történt meg. Ha felmerül a kérdés, hogy beadjuk-e akkor az már nem is kérdés.

  • Az esetek elenyésző százalékában az auto-injektor lehet gyári hibás.

  • A rosszul tárolt (pl. autóban) vagy huzamosabb ideig jóval 25 fok felett tárolt eszközökből a hatóanyag kijutása akadályokba ütközhet.

  • Ha be kell adni az adrenalint az jelentős stresszhelyzetet jelent a beadást végző személynek, előfordulhat, hogy nem várja ki az ajánlott 10 másodpercet, ameddig a tűt a combhoz nyomva kell tartani. Extrém stressz esetén nem a megfelelő személynek, esetleg magának adja be.

  • Magyarországi adat nem áll rendelkezésre, de az itt közölt adatok alapján az esetek 20 százalékában szükség van egy második dózisra, ebből a tanulmányból pedig az derül ki, hogy a vizsgált esetek 3 százalékában már a mentő kiérkezése előtt szükség volt a 2.dózisra.


Végezetül pedig az az adrenalin injektor, ami nincs nálunk, nem tud életet menteni.

A tény, hogy a korábbi reakciók során nem volt szükség 2. injekcióra NEM zárja ki, hogy a jövőben sem lesz szükség rá.


Hiába menedzseljük a súlyos allergiát a legnagyobb elővigyázatossággal, bármikor előfordulhat, hogy rajtunk kívül álló okokból lesz szükség az auto-injektor használatára. Az viszont minden esetben a saját felelősségünk, hogy az ajánlásoknak megfelelően kettő darab auto-injektort váltsunk ki és mindig, mindkettő a gyermekünk közvetlen közelében legyen. A közvetlen közelség értelmezése természetesen minden esetben más. Míg egy repülő út során kéz közelben (azaz az előttünk ülő személy széke alatt, vagy széktámlájának hátsó tárolójában), addig a saját kertben, (kertes)ház előtt történő játék idejére elegendő az előszobában tartanunk az auto-injektorokat.

217 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page