top of page
Search

Ezeknek a gyerekeknek szerencséjük volt, volt EpiPen

2022-ben több esetben is hasznos volt az adrenalininjekció az oktatási intézményekben, az érintett gyermekek és szüleik még az ott bekövetkezett anafilaxiás reakcióig nem tudtak a súlyos allergiáról, tehát nem volt a gyermekeknél gyógyszer. Emiatt kell minden oktatási intézménybe adrenalininjekció! Erre Dr Kozma Ákos, az emberi jogok alapvető biztosa is felhívta a figyelmet.

Azonban jelenleg az állam nem teszi kötelezővé a intézményeknek, hogy mindig legyen az épületben adrenalininjekció. A fenntartó - az intézmény vezetősége, az önkormányzat vagy a tankerület - dönti el, beszerzi-e az életmentő hatóanyagú önbelövő tűt.


De ki látja előre, mikor és mennyi adrenalinra lesz szükség? A legjobb az lenne, ha 2 db autoinjektor lenne minden épületben, mindig elérhető helyen, a pedagógusok allergia-képzettek lennének és a tanulók is felismernék a jeleket.


A földimogyoró, a diófélék és a szezámmag azok, amik legtöbbször okoznak hirtelen kialakuló, súlyos allergiát és nem alapélelmiszerek, tehát kihagyhatóak lennének az iskolai étkezésekkor. A Hungast Csoport már kivonta a fenti, legveszélyesebb allergéneket a szándék szerinti összetevők közül az ételeikből. Ez az előremutató lépés fontos lenne minden közétkeztetőnél, amely jelentősen hozzájárul a kockázatok minimalizálásához.

Az ételallergiások mellett a rovarméreg-allergiások is veszélyben lehetnek minden intézményben - tavasszal, nyáron és ősszel. Ausztráliában, ahol a legveszélyesebb állatok élnek, a legtöbb, állat okozta haláleset darázs-/méhcsípés miatt van, tehát biztosan állíthatjuk, hogy hazai körülmények között is minden évben több súlyos reakcióra számíthatunk.


Mindig ott lesz a kérdés: ha kéznél lenne egy anafilaxiás roham esetén az életmentő adrenalininjekció, mennyivel lenne több esélye a betegnek a túlélésre?

2022-ben öt olyan eset került a hírekbe, amikor oktatási intézményben használták az Epipent vagy Anapent.


Szentendrén egy védőnő adta be az életmentő adrenalint egy fiúnak, akit egy lódarázs csípett meg az iskolaudvaron. A mentősök elismerő oklevelet adtak az egyik tanárnak és a védőnőnek, amiért felismerték az anafilaxia jeleit. Az önkormányzat ajándékkal jutalmazta Szabó Anikó védőnőt. Korábban az iskolában minden pedagógust ő oktatott arra, hogyan kell beadni az Epipent. Amikor megtörtént a baj, pont jelen volt és segített. Ekkor még csak 15 napja volt az iskolában az Epipen!


Gyula egyik általános iskolájában Somogyi Csilla épp a munkáját végezte mint iskolatitkár, amikor a tagintézmény vezetője hívta, hogy baj van. Egy kislányt a nyakán csípte meg a darázs testnevelésóra alatt az udvaron, az arca kezdett bedagadni, elmondása szerint nehezebben kezdett nyelni, gombócérzet volt a torkában, és meg volt rémülve. Használta az Epipent, és így életet mentett! Csilla először beadta az Epipent (5-ig számolt), majd értesítette a mentőket és az édesanyát. A mentők kiérkezéséig lefektették a kislányt és nyugtatni próbálták.

Volt náluk, mivel 2022. január végén kaptak értesítést a Gyulai Polgármesteri Hivatalból, hogy átadásra kerülnek az Epipen-injekciók, Dr. Mohamed Abdulrahman Abdulrab tartott előadást arról, hogyan is kell használni az injekciót. Az injekciót 2022. január 28-án kapták meg, és április 12-én történt az eset, amikor használniuk kellett.


Csilla az eset után a doktort hívta, hogy mi történt, ő mondta, hogy helyesen cselekedett a beadásával, mivel rosszat nem teszünk vele, ha beadjuk. "Reménykedtem benne, hogy nem kell használni, de amilyen rémisztőnek tűnt első látásra, így utólag nem is volt vészes beadni. Nem kell tőle félni!" - mesélte.


Székesfehérváron dió okozta az anafilaxiás reakciót. A 10 éves Kamillának Bankó Zsuzsanna iskolatitkár adta be az Epipent. Az alábbi videóban úgy nyilatkozott Peringer Orsolya testnevelő pedagógus, hogy náluk mindig elkísérik a kis barátaik azt, aki óráról ki szeretne menni. Ez iskolánként változó, de jó lenne, ha mindenhol, mindig figyelnének egymásra a gyerekek is.

Egy másik esetben az érintett szülő azt mesélte, az ő esetükben is az osztálytársak riasztották a tanárokat. Őt a tanító értesítette arról, hogy gyermeke életveszélyben van, gyermeke hangosan hívta, "Édesanya, én meg fogok halni", mondta. Az életveszély jelei voltak a vörös bőr, ezernyi hólyag, fül- és arcdagadás, nehézlégzés. Az adrenalin hatása nagyon látványos volt.


Az anyuka négy órával az anafilaxia után már azt hitte, biztonságban van a gyermeke. Jókedvű volt a kórházban, ez biztosan az idejében beadott adrenalininjekció hatása. Azonban nagyon kell figyelni, például minden darázscsípést követően 20 percig megfigyelés alatt kell tartani az érintett személyt. Egy anafilaxiás roham után pedig még a kórházban sem lankadhat a figyelem, mert a roham visszatérhet!


2022-es esetek, amikor használták az adrenalininjekciót:


Gyulán és Gyulaváriban:


Szentendrén:


Székesfehérváron:


Budapesten:


Legyen minden intézményben készenléti EpiPen!


Ezeknek a gyermekeknek szerencséje volt, mert az önkormányzat vagy a tankerület úgy döntöttek, biztonságba helyezik az intézményben lévő gyermekeket és vásároltak EpiPent, a képzésről gondoskodtak.


De nem lehet szerencse kérdése egy gyermek élete! Az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület azért dolgozik, hogy minden intézményben legyen legalább egy EpiPen. Ehhez pedig központi szabályozásra van szükség.


Fontos érteni, hogy egyik esetben sem lehetett tudni, hogy a gyermek életveszélyesen allergiás. Akiről ezt már tudni, nála mindig ott van a saját sürgősségi táskája, benne 2 db EpiPennel.

157 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page