top of page
Search
anafilaxiaegyesule

Allergén az anyatejben

"Bezzeg az én időmben" még azt mondták, hogy 3-4 hét mire kiürül az anya szervezetéből a tejfehérje és még 3-4 hét mire a babáéból is.

Mára már rengeteg kutatás foglalkozik azzal mennyi ideig vannak jelen az élelmiszer-fehérjék az anyatejben.

Azt tehát tudjuk, hogy a laktáló anya szervezetébe kerülő fehérjék megjelenhetnek az anyatejben.

De meddig maradnak?

A csecsemők reakciói mögött a leggyakrabban az édesanya tejfehérje fogyasztása áll.

Egy 2019-ben megjelent tanulmány szerint - habár kis mintán végezték - az anyatej tejfehérje tartalma a fogyasztást (200 ml) követő 2.órában érte el a csúcsot, ám a 6.órában már nem volt kimutatható - a kutatáshoz az akkor elérhető legmodernebb technikát hívták segítségül, mely a legpontosabb adatokat képes produkálni.

Az amerikai gyermekgasztroenterológiai folyóirat kimutatásai szerint, 3-6 napnyi anyai tejmentes diéta hatására eltűnhetnek a gyermek akut tünetei. Amennyiben a tünetek nem javulnak, a diéta 14 napig is folytatható, de ha ezen időszak folyamán sem javulnak, akkor valószínűleg nem tejfehérje allergia áll a hátterükben.

Mi a helyzet a földimogyoróval?

Egy 25 fő részvételével készült torontói kutatás alapján, 50gr földimogyoró fogyasztást követően, szintén az első 1-2 órában volt a legmagasabb az anyatej allergén tartalma, azonban ez csak 11 fő esetében jelent meg az anyatejben.

A 11 főből mindössze 1 fő esetében volt 8 órát meghaladóan kimutatható a földimogyoró fehérje jelenléte az anyatejben.

Tojás az anyatejben

Egy ausztrál kutatás során anyák napi egy szem tojást fogyasztottak el muffinba sütve, 3 héten keresztül. Az anyatej tojás fehérje tartalma fogyasztás után 8 órával volt a legmagasabb, azonban a vizsgálat alapján úgy tűnt a tojás esetében nem mondható el, hogy az allergén a folyamatos fogyasztás hatására felhalmozódna az anyatejben.

A búza

a búza allergén csak 41 anya tejéből került kimutatásra egy olyan vizsgálat során, amiben 53 szoptató nő vett részt.

A kutatások összevetése alapján nem minden allergén kerül be az anyatejbe (a földimogyoró és a búza kisebb arányban volt kimutatható, mint a többi allergén) és határozottan nincs szükség hetekre az allergén kiürüléséhez. Erre leghamarabb 6-8, de legfeljebb 24 órán belül szinte minden esetben sor kerül.

Jöhetnek az anyatejes táplálás soránszerzett tapasztalatok!

Forrás:


280 views0 comments

Comments


bottom of page